Poradniki Eksperta

Dzbanki filtrujące – czy są zdrowe?

Zdaniem eksperta

Dzbanki filtrujące – czy są zdrowe?

 2023-05-01 

Filtracja wody z kranu, przestała być modą i stała się nawykiem. Coraz częściej wybierając pomiędzy wodą z butelki a kranówką, wybieramy tę drugą, gdyż spełnia wymagające kryteria i z założenia jest zdatna do picia. Nie zawsze i wszędzie jest taka sama i ma identyczne właściwości. Dlatego też, warto kupić dzbanek filtrujący – najtańszy, najprostszy i najpraktyczniejszy sposób na poprawę jej smaku, zapachu i właściwości.

Oferta producentów może przyprawić o lekki zawrót głowy, ale to dzięki temu, mamy tak duży wybór pojemności, rodzajów wkładu, dodatkowych rozwiązań, czy kolorów. Tak naprawdę, każdy znajdzie coś dla siebie. Wiele osób zadaje sobie pytanie: dzbanki filtrujące, czy są zdrowe?

Dlaczego filtrujemy?

Punktem wyjścia jest jakość wody kranowej i jej wpływ na nasz organizm i… domowe urządzenia. Wbrew złej opinii, kranówka jest bardzo dobrą wodą, nadającą się do picia i bezpieczną dla naszego organizmu. Często zapomina się o tym, że jest codziennie badana i po prostu musi spełniać restrykcyjne wymogi. Jej smak, zapach czy twardość, zależą m.in. od tego w jakim stanie są instalacje wodociągowe, czy hydrauliczne. Stare rury mogą źle wpłynąć na jej właściwości i sprawić, że najzwyczajniej w świecie nie będzie nam smakować lub będzie miała za duże stężenie magnezu, czy wapnia.


Kolejną kwestią, jest wspominana już twardość wody, która wpływa m.in. na to, jak działają urządzenia domowe. Jeśli jest zbyt duża, to powoduje osadzanie się kamienia, np. w czajnikach, czy na armaturze. Co więcej, sprawia, że podczas sprzątania zużywamy więcej detergentów, a działanie np. proszków do prania, jest osłabione. Twarda woda obniża również wartości odżywcze przygotowywanych potraw i zmienia, np. smak herbaty – a to tylko kilka przykładów.

Zasady działania dzbanka filtrującego

Najważniejsze cechy dzbanka filtrującego, to proste zasady działania i skuteczność. Każdy model składa się z kilku elementów:

  • dzbanka zewnętrznego,
  • dzbanka wewnętrznego,
  • wkładu filtrującego,
  • pokrywki z otworem wlewu wody,
  • uchwytu,
  • podstawy.

Cały proces, opiera się na zasadzie grawitacji. W dzbanku zewnętrznym znajduje się wyjmowany, mniejszy zbiornik, do którego wlewamy wodę z kranu. To właśnie w nim, umieszczony jest specjalny wkład z mieszanką filtrującą. Woda przepływa przez mieszankę i trafia do części na wodę przefiltrowaną.


Chcesz kupić dzbanki filtrujące? Czy są zdrowe? Warto wiedzieć, że sama filtracja jest kilkuetapowa. Najpierw przez specjalną siateczkę zatrzymywane są zanieczyszczenia, takie jak piasek czy drobinki rdzy. Potem woda przepuszczana jest przez wymiennik jonowy i wkład węglowy – to jest najważniejszy etap całego procesu. Mieszanka zatrzymuje metale ciężkie, takie jak ołów czy miedź oraz pochłania chlor i substancje organiczne. Na końcu woda jeszcze raz przepływa przez siateczkę – tym razem jeszcze drobniejszą, która wychwytuje cząsteczki mieszanki. Dodatkowo w mieszankach można znaleźć jony srebra, które nie dopuszczają do rozwoju bakterii w wodzie już przefiltrowanej. Niektórzy producenci zwiększają liczbę stopni filtracji, wzbogacają mieszankę np. magnezem lub jonami, dzięki którym uzyskujemy wodę o wartości pH8.

Rodzaje wkładów filtrujących

Wkłady są sercem całego dzbanka. To od tego jaki jest skład mieszanki, zależy jakość filtrowanej wody i jej właściwości. Kupując dzbanek, warto zwrócić uwagę na rodzaj wkładu. Przede wszystkim różnią się one kształtem, który jest dopasowany do rodzaju wewnętrznego pojemnika. Co ważne, w sklepach znajdziesz wkłady uniwersalne, pasujące do większości dzbanków lub takie, które kształtem pasują tylko do konkretnego modelu. Dlatego warto wcześniej sprawdzić jego rodzaj, żeby później nie było niespodzianek – także cenowych.


Kolejną kwestią, jest wybór mieszanki filtrującej, która powinna być dostosowana do poziomu twardości wody. Do wyboru mamy wkłady uniwersalne, do wody średnio i bardzo twardej. Te ostatnie mają zwiększoną ilość żywicy jonowymiennej, dzięki czemu dodatkowo zmiękczają wodę.


Inne właściwości mają wkłady wzbogacające wodę w magnez (od kilkunastu do kilkudziesięciu mg/l) i wkłady alkalizujące. Od uniwersalnego różnią się tym, że zawierają złoże alkaiczne i podnoszą odczyn pH.

Filtracja, a jakość wody

Wiele osób chciałoby kupić dzbanki filtrujące. Czy są zdrowe, zastanawia się jeszcze więcej z nich. Filtracja, to sprawdzony sposób na poprawę jakości wody. Z drugiej strony, jej twardość zależy od ilości jonów magnezu i wapnia, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To one wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagają serce i wzmacniają kości. Czy usuwanie potrzebnych minerałów, nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie?


Zdecydowanie nie. Jeśli jest ich w wodzie zbyt dużo, powinniśmy zadbać o obniżenie ich poziomu. Takie właśnie jest zadanie uniwersalnych wkładów filtrujących. W momencie gdy woda jest uboga w minerały, stosowanie tego typu mieszanek może spowodować, że będzie ich mniej niż powinno być. Tutaj z pomocą przychodzą filtry Mg+ czy pH+, które polepszają jakość wody. Tym sposobem, usuniemy nieprzyjemny posmak czy zapach, jednocześnie zachowując odpowiedni poziom minerałów.

Warto dbać o dzbanek

Zakup dzbanka i korzystanie z jego możliwości, to dopiero początek. Na co dzień bardzo często zapominamy o prawidłowym użytkowaniu dzbanków i o tym, że one też wymagają odpowiedniego traktowania.


Najważniejszą kwestią, jest systematyczna wymiana wkładu, który standardowo wystarcza na ok. 4 tygodnie użytkowania. Na rynku znajdziemy modele o wydajności 100, 200, a nawet 300 litrów wody. Po przelaniu określonej ilości wody lub upływie czasu, filtr trzeba bezwzględnie wymienić. Na szczęście większość dzbanków wyposażona jest w specjalne wskaźniki, przypominające o konieczności jego wymiany. W zależności od modelu, wskaźniki mogą być mechaniczne lub elektroniczne i pokazywać datę lub procentowe zużycie mieszanki.


Warto pamiętać też o czyszczeniu zbiorników oraz prawidłowej aktywacji filtra, co zazwyczaj odbywa się na dwa sposoby. Pierwszy polega na przelaniu przez niego wody – napełniamy dzbanek i pozwalamy na jej przefiltrowanie, potem wylewamy wodę i wszystko powtarzamy jeszcze raz. W niektórych modelach, producenci zalecają namoczenie wkładu w zimnej wodzie tak, aby był cały zanurzony. Po lekkim wstrząśnięciu usuniemy pęcherzyki powietrza, po czym wkład zostawimy na ok. 10 minut i dwukrotnie przelejemy wodą, żeby wypłukać drobinki węgla, które powstały przy produkcji.

Czy woda z dzbanka filtrującego jest zdrowa?

Odpowiedź może być tylko jedna: tak. Poprawiają jej zapach, smak, barwę, redukują twardość lub wzbogacają w minerały, usuwają chlor, drobinki rdzy czy innych zanieczyszczeń. Współczesne filtry sprawiają, że woda jest nie tylko czysta, ale też smaczna, dzięki czemu doskonale nadaje się do gotowania i picia. Niskiem kosztem, możemy na co dzień cieszyć się zdrową i czystą wodą, do której wystarczy dodać odrobinę soku czy owoców, by otrzymać nasz ulubiony napój. Zakup dzbanka filtrującego, to niewielka inwestycja, która szybko się zwróci nie tylko finansowo, ale i „zdrowotnie”. Dlatego też warto wybrać model spełniający nasze wymagania, który będzie nam towarzyszył przez lata.

Powrót

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert